Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.

Makrotápanyagok arányai diéta alatt

Makrotápanyagok arányai diéta alatt
"Diéta alatt nagyon fontos, hogy odafigyeljünk ételeink összetételére..."

Makrotápanyagok arányai diéta alatt

Figyelnünk kell a szénhidrát-fehérje-zsír arányát, ezen múlik a diétánk sikeressége. Mindhárom makrotápanyag fontos szerepet tölt be szervezetünk egészséges működésében, ezért egyiket sem hagyhatjuk el étrendünkből teljesen.

Diéta alatt csökkentenünk kell a szénhidrát- és  zsír mennyiségét, a fehérjét pedig növelni, hisz ez az a tápanyag, ami a legkevesebb kalóriát tartalmazza, viszont segít abban, hogy fizikai aktivitás során szervezetünk ne a nehezen felépített izomzathoz nyúljon, hanem a makacs zsírraktárakhoz.  A leghasznosabb fehérjék a húsokban, tejtermékekben és a tojásban találhatók. A növényi eredetű fehérjék kevésbé hasznosulnak jól az emberi szervezetben.

A jobb beépülés érdekében a fehérjék mellé érdemes szénhidrátot is fogyasztani, főleg edzés után!
Ezért halljuk sokszor a csirke-rizs kombinációt, ami sajnos egy idő után elég unalmassá tud válni.

Igyekezzünk odafigyelni a változatosságra is! Edzés után fogyaszthatunk például egy jó minőségű tejsavó fehérjét ( pl.: Iso Zero Protein, Standard Whey Protein, Beast Pro Whey ) esetleg jázmin rizzsel összeturmixolva, vagy halat édesburgonyával…és máris kicsit feldobtuk a csirke-rizs kombinációt. :)

A zsíroknak is nagy szerepük van az egészséges életmód kialakításában, viszont oda kell figyelnünk, hogy milyen fajtáját fogyasztjuk.

Két fajtáját különböztethetjük meg:

  • telített zsírok ( ezeket főként állati eredetűek, fogyasztásukat igyekezzünk minimálisra csökkenteni)
  • telítetlen zsírok ( főleg növényi eredetű olajok, a napi zsírbevitelünket inkább ebből fogyasszuk! Ilyen például a lenmag- , oliva-, mandula-, dió-, szőlőmag olaj….

S.E.

PTS csapat

Tartalomhoz tartozó címkék: blog